Straatbeelden – 5. Koningvogelschieten

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Schinveld – Op het Wilhelminaplein, daar waar ooit het oude stadhuis stond, staat sinds 1984 een kunstwerk dat niet meteen opvalt. Het staat in de buurt van de Eligiuskerk en omdat het lijkt alsof er twee kruizen zichtbaar zijn, zou de willekeurige passant kunnen denken aan een religieuze voorstelling.

Wie het beeld echter beter bekijkt, treft op de achterkant van de sokkel de tekst Koningvogelschieten – Sjra Schoffelen – 1984 aan. Dan wordt meteen duidelijk wat de betekenis van de vermeende kruizen is: Het betreft de buks gericht op de vogel die moet worden afgeschoten. Het gaat hier om de voorstelling van een traditioneel en heel belangrijk Schuttersfeest, waarmee elk nieuw seizoen van een schutterij van start gaat. De teamleden drommen om de schutter heen om hem aan te moedigen. De winnaar mag zich een jaar lang Koning van de vereniging noemen. Schiet je drie keer de vogel af dan ben je levenslang Keizer van de Sjutterie.

Koningvogelschieten | Sjra Schoffelen | SCHINVELD | 1984