Straatbeelden – 43. Pieter de Pad

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar journaal@gendarmemultimedia.com.

Straatbeelden - 42. Pieter de Pad

Schimmert – Op het terras van cafe Mareveld in Schimmert staat sinds 2011 dit beeld van keramiek, gemaakt door Dré Kerbusch. Het beeld stelt een meisje, door de kunstenaar Marijke genoemd, in badpak voor dat zojuist een kleine pad heeft gered uit het naastgelegen zwembad. Ontroerd bekijkt ze het beestje. ‘Het beeld was al klaar, maar er moest nog iets in haar hand geplaatst worden. Een appel vond ik niet passend. Dan ging het teveel op Eva in het paradijs lijken!’ vertelt de maker.

Dus bedacht hij de afbeelding van een kleine amfibie. Opdrachtgever Jules Horstmans, eigenaar van Mareveld, legde bij het zien van het eindresultaat de link met het nabijgelegen Pieterpad, een lange afstandswandelroute die van Pieterburen in Groningen tot aan de Sint Pietersberg in Maastricht loopt. ‘Daar had ik zelf niet eens aan gedacht!’ Normaliter zou Kerbusch het beeld hebben behandeld tegen verwering, maar eigenaar Horstmans houdt van ruig. ‘Zijn opdracht was: Maak een beeld met jouw typische, bolle en vrouwelijke vormen. Het moet wel iets met het terras te maken hebben en passen in de omgeving. De sokkel was reeds aanwezig.’ Het beeld was jaren geleden nog groener door blootstelling aan de elementen, maar door de laatste hete zomers wordt de originele kleur steeds meer zichtbaar.