Straatbeelden – 41. Bovenmeer

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar journaal@gendarmemultimedia.com.

Straatbeelden - 41. Bovenmeer

Schinveldse Bossen – Het Bovenmeer is een kunstwerk gemaakt door Hans van Lunteren. Het werk bestaat uit een ovaalvormig meertje van 18 bij 9 meter, gelegen op een kunstmatig aangelegde heuvel (ontstaan door grond die is vrijgekomen bij de aanleg van de nieuwe visvijvers) in het grensoverschrijdende natuurgebied Roode Beek aan de Leiffenderhofweg in Schinveld. Rondom het meertje is een ovaalvormige, roestvrijstale railing geplaatst. De bodem van het meer, dat wordt gevoed door bronwater, bestaat uit grind en maaskeien. Het geheel werd in december 2014 geopend.

‘Een meer als het contrapunt van een heuvel,’ zo omschrijft de kunstenaar zijn uitgangspunt. Een heuvel (verbonden met begrippen als uitzicht, verte, de blik richt zich naar buiten) is een beweging in het landschap die omhoog voert, een meer (diepte, inzicht, aandacht, nabijheid, de blik richt zich naar binnen) trekt de aandacht naar beneden. De spiegeling in het water verwart, roept vragen op. Het kunstwerk Bovenmeer brengt heuvel en meer samen, twee uitersten die elkaar raken.

Het geheel is uniek in Nederland: nergens anders ligt een meer bovenop een berg of heuvel. Het uitzicht vanaf de heuvel (gelegen op 73,7 meter boven NAP) op de omgeving is fantastisch, zeker op een helderen dag en bij een mooie zonsondergang.