Straatbeelden – 40. Pottenbakkersoven

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar journaal@gendarmemultimedia.com.
Straatbeelden - 40. Pottenbakkersoven

Schinveld – Deze replica (schaal 1:24) van een pottenbakkersoven uit de middeleeuwen is de vervanger van het originele kunstwerk uit 2015, dat geheel uit leem was opgebouwd (net zoals de originele ovens uit vroeger tijden) door kunstenaarsduo Joyce van Oyen en Guido Ancion. Helaas bleek deze historisch verantwoorde creatie niet bestand tegen weersinvloeden. Hoewel een simpel afdak volgens de makers voldoende bescherming had kunnen bieden, werd het lemen exemplaar na drie jaar geruimd om plaats te maken voor een weerbestendige uitvoering in Cortenstaal, gemaakt door Guido Luijten.

 De oven staat symbool voor de rijke historie in de Middeleeuwse pottenbakkerscultuur, waarom het gebied rondom de Rode Beek tot ver over de landsgrenzen bekend staat. Luijten heeft in zijn beeld fragmenten en scherven van opgegraven, middeleeuws aardewerk willen uitbeelden. Deze fragmenten zijn met roestvrijstalen laswerk aan elkaar verbonden.