Straatbeelden – 4. Thuiskomst Roode Beek

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Schinveld – De Rode Beek, die tussen 1964 en 2011 overkluisd was, loopt dwars door het centrum van Schinveld. De leuningen van zeven bruggen over het opengelegde water zijn begin 2012 verfraaid met een aantal bronzen beelden. De creaties verwijzen naar culturele aspecten van het voormalige Onderbanken.

In het werk van Suus Elkerink staat de mens centraal. Haar etsen, beelden en schilderijen laten alledaagse taferelen zien. ‘Beelden dagen me uit om het geheel van meer kanten te bekijken’, zo laat de kunstenares weten. Het beeld Thuiskomst Roode Beek staat aan de rand van de Rode Beek ter hoogte van de kruising Heidestraat / Putbergstraat/ In de Meigraaf en schetst hoe de bevolking de weer zichtbaar gemaakte beek verwelkomt. De sokkel onder het beeld is gemaakt van Cortenstaal.

Thuiskomst Roode Beek | Suus Elkerink | SCHINVELD | 2012