Straatbeelden – 39. De Weldoener

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar journaal@gendarmemultimedia.com.

Straatbeelden - De Weldoener

Oirsbeek – Ooit sierde een ander borstbeeld van weldoener Ernest de Limpens de sokkel voor de kerk van Oirsbeek. Nadat het door Charles van Eyck in 1969 gemaakte beeld in 2012 werd gestolen, besloten cultuurcoördinator en lerares Claudia Kattenberg en directrice Marga Ritzen van BS de Sprong drie jaar later dat de trieste aanblik van de lege sokkel om een nieuwe creatie vroeg. In nauwe samenwerking met het kerkbestuur van de Sint Lambertusparochie, kunstenaar Pierre Habets, kleinkinderen van Charles van Eyck en de toenmalige leerlingen van groep 5 werd in 2015 een project opgezet voor de totstandkoming van een nieuw, bronzen eerbetoon aan De Limpens.

Om zichtbaar te maken wie allemaal heeft meegewerkt aan het ontwerp van dit nieuwe beeld, verwerkte Pierre Habets 26 ballonnetjes in de rand van het beeld. Elke leerling en elk van de zes kleinkinderen van de oorspronkelijke beeldhouwer mochten een ontwerpje hiervoor maken. De basisschool heeft het beeld geadopteerd en zorgt er sinds de plaatsing voor dat het kunstwerk er nog steeds fraai bijstaat.

Ernest de Limpens staat te boek als weldoener van Oirsbeek omdat hij vlak voor zijn overlijden in 1886, in een geheim testament, de weldadige Stichting Jan de Limpens oprichtte. Ernest wilde met deze naar zijn vader vernoemde stichting de priesteropleiding van arme kinderen bekostigen. Wegens een overschot aan gelden werd het doel al snel uitgebreid. De stichting bestaat nog steeds en steunt tegenwoordig mensen en verenigingen in nood.

Straatbeelden - De Weldoener