Straatbeelden – 33. Gemeenschapszin

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Doenrade – Voor het Streektrefcentrum staat een beeld uit, vermoedelijk, kalkzandsteen. Het zou de gemeenschapszin moeten uitbeelden, welke in het achterliggende gebouw centraal werd gesteld. Het beeld werd bij de opening van het gemeenschapshuis, dat voor Doenrade en omgeving was bedoeld, in de jaren zeventig geplaatst. Wie kan ons meer vertellen over dit beeld en zijn maker?

Eric Cremers van Gasterie Dobbelsteyn heeft gehoor gegeven aan de oproep van De Beekdaeler om meer te vertellen over het kunstwerk Gemeenschapszin in Doenrade. In een mail schrijft hij het volgende:
“Het kunstwerk is gemaakt door Gène Eggen uit Ulestraten. Het beeld werd gemaakt voor de opening van het streektrefcentrum in 1970, in 2020 vijftig jaar geleden. Het kunstwerk beeldt zes activiteiten uit die het streektrefcentrum onderdak zou gaan bieden: sport, dans, zang, lezen, ontspanning en voordrachten. De bibliotheek (lezen) is er echter nooit gekomen. Sinds augustus 2020 is er een minibieb te vinden in het gebouw dat 8 jaar geleden is omgedoopt tot Gasterie Dobbelsteyn”.

Gemeenschapszin | Gène Eggen | DOENRADE | 1970