Straatbeelden – 30. Hond

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Schinveld – De Rode Beek, die tussen 1964 en 2011 overkluisd was, loopt dwars door het centrum van Schinveld. De leuningen van zeven bruggen over het opengelegde water zijn begin 2012 verfraaid met een aantal bronzen beelden. De creaties verwijzen naar culturele aspecten van het voormalige Onderbanken.

Voor Nico van Zuilen zijn boerderijdieren een grote inspiratiebron, maar ook een fraai gevormd stuk hout uit het bos spreekt tot zijn verbeelding. Zijn beelden zijn uitgevoerd in brons, klei, steen en hout. Nico’s bijdrage aan de brugbeelden is een hond, die aan de ene kant in de leuning kruipt en er aan de andere weer uitkruipt. Twee halve honden. Zitten ze achter elkaar aan? Spelen ze een spelletje? Vooral kinderen zullen in hun fantasie geprikkeld worden door deze twee beelden. Het idee was dat als het hondje vaak geaaid wordt, het beeld steeds levendiger en mooier zal worden.

Hond | Nico van Zuilen | SCHINVELD | 2013