Straatbeelden – 3. Beeknimfen

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Schinveld – De Rode Beek, die tussen 1964 en 2011 overkluisd was, loopt dwars door het centrum van Schinveld. De leuningen van zeven bruggen over het opengelegde water zijn begin 2012 verfraaid met een aantal bronzen beelden. De creaties verwijzen naar culturele aspecten van het voormalige Onderbanken.

Kunstenares Marlies Hoens meent dat elk water zijn eigen wezen heeft. Kopenhagen heeft de beroemde kleine Zeemeermin, het Rijngebied haar Lorelei en de Rode Beek deze kleine Beeknimfen. Hoens denkt bij een nimf aan een vrolijk schepsel dat half meisje, half vis is en ontwierp deze schattige sculpturen naar dit idee. Tijdens de jarenlange overkluizing leefden de dames ondergronds, maar nu kunnen ze naar hartenlust zonnebaden en trekken zij de aandacht van voorbijgangers.

Zeemeermin | Marlies Hoens | SCHINVELD | 2012