Straatbeelden – 29. Mater Dolorosa & Nike

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Schinveld – De Rode Beek, die tussen 1964 en 2011 overkluisd was, loopt dwars door het centrum van Schinveld. De leuningen van zeven bruggen over het opengelegde water zijn begin 2012 verfraaid met een aantal bronzen beelden. De creaties verwijzen naar culturele aspecten van het voormalige Onderbanken.

Jos Ramakers maakte twee beelden: Mater Dolorosa stelt een zittende vrouw voor met een takkenbos op haar schoot. Treurt ze over de teloorgang van de natuur of koestert ze deze als een soort moedergodin? Nike is een staande vrouw met een boeket en sleep van munststukken. Zij lijkt de bruid van het kapital, dat op niets ontziende wijze de natuur gebruikt en misbruikt. Het heeft alles te maken met het spanningsveld tussen toerisme en de natuur. Beide beelden zijn zodanig geplaatst dat het uiteinde van de brugleuning als een soort aureool achter hun hoofden is te zien.

Mater Dolorosa & Nike | Jos Ramakers | SCHINVELD | 2013