Straatbeelden – 28. Knuffelende Ganzen

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Nuth – Het oorspronkelijke bronzen kunstwerk van Vera de Haas, Knuffelende Ganzen, werd in 1995 geplaatst nabij de Pingerhoeve. In 2013 echter werd de tweede en laatste gans gestolen, nadat een jaar eerder de eerste gans werd ontvreemd. Kunstenaar Pierre Habets nam het initiatief om, in overleg met Vera, het beeld op verantwoorde manier terug te plaatsen in de openbare ruimte van Nuth.

Het project ‘verantwoorde terugplaatsing van de Knuffelende Ganzen, wordt als een cultuur-educatief project opgepakt. Pierre verzorgt lessen op BS de Bolster en zo worden de leerlingen betrokken bij het hele proces van schetsen, gieten van wasmodellen en brons gieten. Gefinancierd vanuit Crowdfunding en met toestemming van de gemeente Nuth, konden in 2014 de ganzen worden teruggeplaatst op het verbindingspad tussen de kerk en de Stationsstraat bij het appartementencomplex dat destijds in aanbouw was. Het pad werd bij gemeentebesluit tot Habets-hof gedoopt, als dank voor de bemoeienis van de kunstenaar uit Schinnen. De stenen sokkel is voorzien van een plaquette, gemaakt door leerlingen van de Bolster in de cultuur-educatieve lessen, met vermelding van alle geldschieters.

Knuffelende Ganzen | Vera de Haas/Pierre Habets | NUTH