Straatbeelden – 23. Hoej Geet en Bolhoed

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Schinveld – De Rode Beek, die tussen 1964 en 2011 overkluisd was, loopt dwars door het centrum van  Schinveld. De leuningen van zeven bruggen over het opengelegde water zijn begin 2012 verfraaid met een aantal bronzen beelden. De creaties verwijzen naar culturele aspecten van het voormalige Onderbanken.

Beide sculpturen Hoej Geet en Hoej-comité gemaakt door wijlen Guido Ancion uit Bingelrade gaan over een niet meer uit Schinveld weg te denken culturele vereniging: Het Hoej-Comité. HOEJ staat voor: Help Oees Ege Jeugd. Zij organiseren het oplaten van de Geet mit gesjtrikt udder op carnavalsdinsdag en de viering van Sint Maarten in november. De zes (nooit meer dan zes!) leden van het comité dragen een zwart kostuum en de kenmerkende grijze bolhoed.

Ancion werd altijd geïnspireerd door de mens en zijn drijfveren: De mens staat altijd centraal. Expressief en uitgesproken. Opvallend en nadrukkelijk. Aanwezig. De kijker kan er niet omheen. Hij begon zijn kunstzinnige loopbaan vooral twee-dimensionaal: tekenen, schilderen en grafiek. Onder invloed van zijn levenspartner en kunstenares Joyce Oyen gaat Guido later ook ‘aan de klei’. Beide beelden vindt u langs de Rode Beek op het stuk aan de Putbergstraat, net voor de kruising met de Pastoor Brounsstraat.

Hoej Geet en Bolhoed | Guide Ancion | SCHINVELD | 2012