Straatbeelden – 2. Lammedam en Kariba

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Schinveld – De Rode Beek, die tussen 1964 en 2011 overkluisd was, loopt dwars door het centrum van  Schinveld. De leuningen van zeven bruggen over het opengelegde water zijn begin 2012 verfraaid met een aantal bronzen beelden. De creaties verwijzen naar culturele aspecten van het voormalige Onderbanken.

Beide sculpturen Lammedam en Kariba, gemaakt door wijlen Guido Ancion uit Bingelrade, gaan over de de legende van de Witte Juffer van de Lammedam: Een meisje van adel geniet de aandacht van twee mannen. Met een van hen trekt ze in de Leiffartshof, ge- legen in de Schinveldse Bossen. Deze hoeve werd in de 17e eeuw verwoest door de Fransen, het monument dat hieraan is gewijd komt u tegen tijdens de Vijf-Sterren Wandelroute. Waarzegster Kariba voorzag deze rampspoed, waarbij de geliefden om het leven komen tijdens de verwoestende brand. De legende vertelt dat de witte juffer (het meisje van adel) nog steeds bij volle maan rondwaart in het bewus- te gebied. De beelden van Ancion geven vorm aan het koppel dat in vlammen opgaat en waarzegster Kariba.

Lammedam & Kariba | Guido Ancion | SCHINVELD | 2012