Straatbeelden – 14. De wereldbol met pater en zuster

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Schimmert – Vroeger lag in het buurtschap Op de Bies in Schimmert een groot klooster, het klein-seminarie van de paters Montfortianen, gebouwd in 1884. Het werd in 1973 Huize Op de Bies, een verzorgingshuis voor gehandicapten en later een asielzoekerscentrum. Na een verwoestende brand werd het gesloopt in 2003. Iets verderop lag het pensionaat van de gezusters Dochteren der Wijsheid uit 1906. Ook dit in inmiddels gesloopt.

Ter herinnering aan deze periode en de beide ordes werd op 19 augustus 2006 een gedenkteken, een kunstwerk bestaande uit diverse onderdelen naar een ontwerp van de plaatselijke kunstenares Vera de Haas, onthuld. Het bronzen onderdeel ‘de opengewerkte ‘Wereldbol met pater en zuster’, werd tot twee keer toe gestolen en zwaar beschadigd. Het origineel is in ere hersteld en heeft een permanente plek gevonden in de Remigiuskerk. Deze replica is op 31 december 2014 herplaatst en ingezegend. Het is te vinden op de punt waar de Rozemarijnstraat en Op de Bies samenkomen.

Wereldbol met pater en zuster | Vera de Haas | SCHIMMERT | 1996