Straatbeelden – 1. Serenade

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Schinveld – De Rode Beek, die tussen 1964 en 2011 overkluisd was, loopt dwars door het centrum van  Schinveld. De leuningen van zeven bruggen over het opengelegde water zijn begin 2012 verfraaid met een aantal bronzen beelden. De creaties verwijzen naar culturele aspecten van het voormalige Onderbanken.

De twee sculpturen genaamd Serenade van Loe Wouters zijn een ode aan de vele muzikanten die de gemeente voortbracht. Denk aan Joep Rademakers, Marijke Hendriks, Martin Hurkens en het Clarinet Choir, maar ook de fanfares, harmonieën, koren en orkesten. Op de rok van de zangeres staat: Wo man singt, da laszt euch nieder, böse Menschen haben keine Lieder!, bedoelt als oproep tot verdraagzaamheid. Dankzij instrumentenbouwer Hub van Laar uit Margraten is het mogelijk een deuntje blazen op de tuba of piston, probeer maar eens!

Serenade | Loe Wouters | SCHINVELD | 2012