Straatbeelden – 31. Brugdragers

Wie goed om zich heen kijkt vindt een schat aan kunstwerken in onze dorpskernen. Grote objecten, maar ook hele kleine creaties. Vaak kennen we deze beelden wel, we lopen er dagelijks langs. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En waarom zijn ze ooit geplaatst? In onze rubriek Straatbeelden brengen wij deze werken in beeld en vertellen het verhaal, voor zover bekend, erachter.
Eventuele aanvullingen zijn van harte welkom en kunt u sturen naar info@debeekdaeler.nl.

Schinveld – De Rode Beek, die tussen 1964 en 2011 overkluisd was, loopt dwars door het centrum van Schinveld. De leuningen van zeven bruggen over het opengelegde water zijn begin 2012 verfraaid met een aantal bronzen beelden. De creaties verwijzen naar culturele aspecten van het voormalige Onderbanken.

Ter hoogte van de apotheek sieren een viertal brugdragers de uiteinden van de leuningen. Deze vier beelden verwijzen naar de mensen die Schinveld hebben gemaakt tot wat het dorp nu is. In het werk van Suus Elkink-Martens staat de mens centraal. Ze is geboren in Helmond, maar woonde twee decennia lang in Schinveld. ‘Zonder kunst ben ik niet compleet. Het geeft me rust. Het is als een dagboek waarin ik mijn verhaal kwijt kan.’

Brugdragers | Suus Elkink-Martens | SCHINVELD | 2012