De Pietsjlamp – 26. Roman en Speelfilm Stoffig Licht

In de rubriek ‘De Pietsjlamp’ zet De Beekdaeler bijzondere personen of gebeurtenissen in de schijnwerpers. We belichten ze met onze Pietsjlamp.

Schinveld – Eén verhaal. Twee creatieve uitingen. Stoffig Licht is de eerste roman van Emile Beulen, schrijver van korte verhalen en gedichten en de nieuwe avondvullende speelfilm van filmmaker Maarten Diederen. ‘We zijn ieder onze eigen weg gegaan met het verhaal. Boek en film hebben nu eenmaal hun eigen wetmatigheden,’ licht Emile Beulen de verschillen toe. ‘Door samen met hetzelfde verhaal bezig te zijn, ontstond echter ook een mooie kruisbestuiving.’ De roman gaat deze week naar de drukker en is naar verwachting vanaf eind november te koop. De film laat nog even op zich wachten. Op dit moment hoopt het creatieve team, onder andere door crowdfunding via www.voordekunst.nl, het resterende budget bijeen te krijgen om in het voorjaar te kunnen starten met de opnames.

Emile Beulen en Maarten Diederen bespreken een proefdruk van de roman. Tekst en foto Katja Waltmans

Het idee ontstond al vier jaar geleden. Maarten vertelt: ‘Mijn vriendin Imelda vertelde over een voorval dat ze tijdens haar werk in een verpleeghuis meemaakte. Haar herinnering bracht mij op het idee voor een verhaal, dat ik vervolgens aan Emile heb voorgelegd.’ Emile haakt in: ‘Maarten vroeg me: Kunnen we daar iets mee? Het was wat summier voor een film, maar ik ging er toch mee aan de slag en schreef een synopsis.’ Zo werd de basis gelegd voor een boeiend en ontroerend verhaal over een problematiek die van alle tijden blijkt te zijn.

De werkloosheid in de veenkolonies in Drenthe steeg schrikbarend als gevolg van de energietransitie in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Veen werd verdrongen door steenkool, de brandstof van de toekomst. Gezinnen uit de noordelijke provincie verhuisden naar het zuiden, aangetrokken door de hoop op een nieuwe toekomst. Protestantse arbeidersgezinnen kwamen terecht in een omgeving, waarin de Katholieke Kerk en de Mijnen het leven domineerden. Aarden was moeilijk. ‘Migratie en integratie blijken problemen van alle tijden. Ik groeide op aan de rand van een mijnwerkerskolonie. Mijn buren, een protestants gezin uit Drenthe, keerden voor de sluiting van de mijnen gedesillusioneerd terug naar hun geboortestreek.’ Emile ziet duidelijke paralellen met de hedendaagse, wereldwijde migratieproblematiek. ‘Samen met mijn partner Riet ben ik betrokken bij de integratie van een Syrisch vluchtelingengezin. Ook hun ervaringen waren een inspiratiebron voor Stoffig Licht.’

De roman is vanaf eind november te koop in diverse boekwinkels in de regio of direct via info@uitgeverijgendarme.nl

Draagvlak onder publiek
‘Spannend,’ vindt Beulen het feit dat zijn roman verfilmd wordt. Maar hij heeft alle vertrouwen in het creatieve team, bestaande uit zoon Maarten, schoondochter Imelda en Maartens zakenpartner Jeroen Daemen. ‘Zij hebben mijn verhaal goed in the picture. Daarnaast zijn ze zeer ervaren op het gebied van filmproducties binnen hun bedrijf Upendi Film, dat zijn oorsprong heeft in Schinveld.’ Planning is dat de speelfilm Stoffig Licht in 2022 in première zal gaan in de Royal in Heerlen, midden in de voormalige Oostelijke Mijnstreek én volgens de filmmakers een van de mooiste bioscopen van Nederland. 

Voor de film is financiële steun toegezegd vanuit de provincies Limburg en Drenthe, alsook door diverse stichtingen die het mijnverleden levend houden. Een van de eisen is echter voldoende draagvlak vanuit het publiek. ‘Vandaar de crowdfunding via www.voordekunst.nl. In 35 dagen tijd moeten we de doelstelling van 14.000 euro halen. Dat geld zal ten goede komen aan de decors die nodig zijn om het verhaal naar de jaren ‘50 van de vorige eeuw terug te brengen.’

U kunt dit project steunen via www.voordekunst.nl. Door de QR-code hierboven te scannen met de fotocamera van uw smartphone, komt u direct op de crowdfundingpagina van Stoffig Licht.
Meer informatie over dit uniek project is te vinden op www.stoffiglicht.nl